De betekenis van Janus in de heraldiek is iets wat je moet weten als je wilt leren hoe je heraldische wapenschilden moet interpreteren. Heraldiek is een oude discipline die zich bezighoudt met de studie, het ontwerp en het gebruik van emblemen en symbolen in relatie tot de geschiedenis en genealogie van families en lijnen, dus de betekenis van Janus kan je veel vertellen over die lijnen.

1. Een van de oude goden van Rome. Hij wordt vertegenwoordigd met twee tegenovergestelde gezichten, een die naar de toekomst of het westen kijkt, en de andere die naar het verleden of oosten kijkt. Aan hem is te wijten aan de naam van de maand januari (Ja

In de heraldiek worden termen gebruikt om de verschillende elementen waaruit een heraldisch wapen bestaat en hun betekenis te beschrijven. Als we de betekenis van Janus willen weten, is het belangrijk de structuur van het wapen te begrijpen, om zo tot een betere interpretatie ervan te komen. Alleen met de betekenis van één van de elementen van het wapen, zoals de betekenis van Janus, is het niet mogelijk een globale interpretatie van een wapen te maken.

 • Bordura van Spanje - 1. Term die door sommige auteurs wordt gebruikt om de alternatieve rand van composities te definiëren die zijn geladen met een leeuw en een kasteel, die de wapens van Castilla y León vertegenwoordigen.
 • Cabo de armería - 1. Er wordt gezegd van het belangrijkste familielid, hoofd van zijn afkomst in Navarra. Ook wel Palacio Cabo genoemd. (V. Cabo de Armería).
 • Cruz de San Andrés - 1. Kruis gevormd door twee dwarsbalken geplaatst in Aspa. (V. Cruz Aspa).
 • Family Shield - 1. Ze worden uitsluitend gevormd door de kazerne of kazerne tot de eerste achternaam.
 • Halve vlucht naar beneden - 1. De uiteinden van de halve vlucht of vleugel moeten in de richting van het schild wijzen.
 • Hannover Corona - 1. Vergelijkbaar met het echte Engels.
 • Jironado - 1. Er wordt gezegd van het Cut Shield, Party, Slice en TRCHADO, samengesteld uit acht scheuren die samenkomen in het midden of het hart van het schild. De deuren moeten worden afgewisseld met metaal en kleur. De Jironado kan worden getraind of toevallig.
 • Kneepstroom - 1. Er wordt gezegd van een riet gevormd in golfwolk, ze kunnen in band, bar, gordel en stok worden geplaatst, enz. Er worden meer dan één gepresenteerd. Ze kunnen ook een van de ene kleur zijn en de andere van verschillende kleuren.
 • Mislukte chevron - 1. Deze term wordt toegepast op de chevron waarin het hoekpunt van deze laatste is gescheiden. (V. mislukt).
 • Oude kroon - 1. Het is de kroon die is samengesteld uit een cirkel versierd met tips of stralen, al het goud geëmailleerd.
 • ovaal - 1. Curve gesloten voor de ellips. Gebruikt in Franse heraldiek.
 • Potenza - 1. Figuur die eindigt in de vorm van "t".
 • Ring - 1. Zei van het dier, over het algemeen de buffel, en volgens een schrijver kan de os of de stier ook worden opgenomen met de snuit gekruist door een ring.
 • ROTEA - 1. Termijn die door sommige Aragonese heraldisten wordt gebruikt om naar het kruis van San Jorge te vallen.
 • Sleuren - 1. Er wordt gezegd van het stuk dat vastzit of binnen wordt getrimd.
 • Spectrum - 1. Samengesteld stuk als gevolg van de unie van de baas en een stok die de rechterhandige flank raakt. Gebruikt in het Italiaans pantser.
 • Sprekers, wapens - 1. Zij zijn die vertegenwoordigd door een figuur, die de achternaam van de afkomst verwijst en aangeeft die zij vertegenwoordigen en de achternaam grafisch interpreteert.
 • Vis - (V. vis).

Daarom raden wij u aan om, naast de betekenis van Janus in de heraldiek, ook de andere bestanddelen van het wapen dat u wilt bestuderen op te zoeken. Heraldische terminologie is heel precies, en als u de betekenis van Janus kent, zult u niet alleen heraldische wapenschilden kunnen ontcijferen, maar ook uw eigen wapenschilden kunnen maken. Als je gepassioneerd bent door heraldiek, leer dan wat Janus in de heraldiek betekent, wat het voorstelt, en hoe Janus in een wapenschild geplaatst kan en moet worden.

Kortom, kennis van de betekenis van Janus en elk element van een heraldisch wapen kan op verschillende manieren nuttig zijn. Ten eerste kan het helpen om de geschiedenis en genealogie van een familie of geslacht te begrijpen, weten wat Janus betekent binnen het wapen is daarvoor essentieel. Ten tweede, als je niet weet wat Janus betekent, is het niet mogelijk het wapen als een compleet symbool te interpreteren, omdat elk element bijdraagt aan de algemene betekenis en het beeld dat het moet overbrengen. Ten slotte kun je, als je weet wat Janus betekent en wat de andere elementen zijn, je eigen wapen ontwerpen of een bestaand wapen aanpassen zodat het coherent is en de gewenste boodschap overbrengt.